(untitled) (Збірник наукових праць «Прогресивні техніка та технології харчових виробництв, ресторанного господарства та торгівлі», 2025)
Установлено, що більшість засмічувачів купи проса можна виділити на насіннєочисних машинах, у яких установлені решета з прямокутними та круглими отворами, але насіння курячого проса та мишію можна відокремити тільки частково. Це важковідокремлюване насіння бур’янів можна виділити на гравітаційному фрикційному сепараторі. Наведено результати експериментальних досліджень впливу кутів нахилу деки та живильника, а також подачі матеріалу на вихід очищених фракцій фрикційного сепаратора насіння проса та встановлено раціональні параметри його роботи.