(untitled) (Збірник наукових праць «Прогресивні техніка та технології харчових виробництв, ресторанного господарства та торгівлі», 2026)
Здійснено огляд сучасних методів проведення процесів мембранної обробки пектинових екстрактів. Розглянуто питання пошуку нових технічних рішень для процесу концентрування та очищення пектинового екстракту, визначено потрібні технічні параметри, розроблено та описано схеми технічних рішень процесу екстрагування. Проведено аналіз теоретичних та експериментальних досліджень ультрафільтраційного процесу пектинових екстрактів. За результатами проведених досліджень процесу концентрування пектинових концентратів із використанням режиму вібрації для розділення біологічних рідин установлено раціональні параметри, такі як температура, тривалість і тиск. Визначено якісні показники одержаних пектинових концентратів. Досліджено вплив ступеня попереднього розбавлення, числа циклів розчинення пектинових концентратів на продуктивність мембрани ПАН-100 в процесі його очищення діафільтрацією. Проаналізовано чинники, що впливають на рівень концентраційної поляризації на поверхні напівпроникних мембран типу ПАН у процесі ультрафільтраційного концентрування. Установлено раціональні технологічні параметри ультрафільтраційного концентрування пектинових екстрактів із використанням заходів для його інтенсифікації. Доведено, що застосування вібраційного перемішування з пульсуючими потоками пектинових екстрактів у міжмембранному каналі дозволяє інтенсифікувати процес ультрафільтраційного концентрування пектинових екстрактів порівняно з ультрафільтраційним концентруванням у тупиковому режимі в 1,5…1,6 разу. Визначено вплив ступеня та числа циклів розбавлення пектинових концентратів на продуктивність ультрафільтраційнних мембран ПАН-100 за очищення пектинових концентратів у процесі діафільтрації. Установлено фізико-хімічні показники якості кінцевого продукту – пектинового концентрату на основі пектинових екстрактів, що одержані за раціональних параметрів ультрафільтрації. Зазначено характерні несправності обладнання та способи їх усунення. Таким чином, розроблені процеси та обладнання для процесів мембранної обробки пектинових екстрактів можуть бути використані для одержання високоякісних пектинових концентратів та виробництва різноманітної кулінарної продукції на основі бурякового пектинового концентрату як на переробних, так і на спеціалізованих підприємствах харчової промисловості.