ТЕХНІЧНИЙ ОГЛЯД ТА АСПЕКТИ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ ІННОВАЦІЙНИХ МЕМБРАННИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ВИРОБНИЦТВІ СОКІВ (Збірник наукових праць «Прогресивні техніка та технології харчових виробництв, ресторанного господарства та торгівлі», 2025)
У статті проведено аналітичне та оглядове дослідження сучасних мембранних процесів і відповідного обладнання, що використовуються для очищення та концентрування соків у харчовій промисловості. Мембранні технології, серед яких основними є мікрофільтрація, ультрафільтрація, нанофільтрація та зворотний осмос, відіграють дедалі важливішу роль у підвищенні ефективності технологічних процесів. Їх застосування дає змогу значно покращити якість кінцевого продукту без необхідності використання високотемпературних методів обробки, що сприяє збереженню корисних речовин, смакових характеристик і натурального кольору соків. У роботі висвітлено принципи дії зазначених процесів, особливості їх реалізації у виробничих умовах, а також класифікацію та властивості мембран, що використовуються у харчових технологіях. Окремо розглянуто технічні характеристики мембранного обладнання, зокрема матеріали виготовлення, конструктивні рішення, модульність систем, параметри продуктивності та енергоспоживання. Проведено порівняльний аналіз мембранних методів із традиційними технологіями очищення та концентрації, підкреслено переваги таких рішень у контексті енергоефективності, екологічної безпеки, простоти автоматизації та масштабованості виробництва. Значну увагу приділено аналізу стану інтелектуальної власності у сфері мембранних технологій, що використовуються для обробки соків. На основі патентного пошуку проаналізовано поточний стан патентування інноваційних рішень у цій галузі, визначено провідні країни та компанії, що активно займаються розробкою мембранного обладнання. Встановлено, що патентна активність зростає, що свідчить про інтенсивний розвиток технологій та високу конкурентність ринку. Розглянуто значення правової охорони інтелектуальної власності для забезпечення комерційного успіху підприємств та стимулювання інноваційної діяльності. Зроблено висновки щодо доцільності впровадження мембранних процесів у виробництво соків та необхідності врахування патентної ситуації при розробці нових технологічних рішень.
Keywords: мембранні технології; виробництво соків; інтелектуальна власність; очищення соків; концентрація