ЕКСТРАКТ ВИНОГРАДНИХ КІСТОЧОК У ПРОТИКОРОЗІЙНОМУ ЗАХИСТІ СТАЛЕЙ (Збірник наукових праць «Прогресивні техніка та технології харчових виробництв, ресторанного господарства та торгівлі», 2026)
Отриманий водно-спиртовий екстракт виноградних кісточок є ефективним засобом захисту металів від корозії, ступінь захисту становить 93,6 - 97,3 % в залежності від виду сталі. Наявність значної кількості речовин поліфенольної природи в екстракті виноградних кісточок, які забезпечують утворення пасивного захисного шару на поверхні сталі підтверджено хроматографічними дослідженнями.
Keywords: екстракт виноградних кісточок; інгібітори корозії; поліфеноли