ШЛЯХИ ЗНИЖЕННЯ ЕНЕРГОЄМНОСТІ ПРОЦЕСІВ СЕПАРАЦІЇ ЗЕРНОВИХ СУМІШЕЙ (Збірник наукових праць «Прогресивні техніка та технології харчових виробництв, ресторанного господарства та торгівлі», 2026)
Розглянуті питання енергозбереження в переробній галузі при сепарації зернових сумішей. Наведено результати сепарації насіння проса засміченістю 6,2% насінням мишію та курячого проса, та результати сепарації насіння гороху засміченістю 5,9% його половинками. Встановлено, що за один пропуск сумішей можна отримати 81,6% насіння проса та 89,2% насіння гороху 1-го класу без витрат енергії на процес сепарації.
Keywords: зерно; процес; сепарація; енергоємність; обладнання