ОСОБЛИВОСТІ КЛАСИФІКАЦІЇ ЗЕРНА ПШЕНИЦІ ТА СИСТЕМА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ БОРОШНЯНИХ ПРОДУКТІВ У КАНАДІ (Збірник наукових праць «Прогресивні техніка та технології харчових виробництв, ресторанного господарства та торгівлі», 2026)
Стаття присвячена аналізу підходів до класифікації та типізації зерна пшениці в Україні та Канаді, з акцентом на необхідність уніфікації українських стандартів із міжнародними системами. Відзначаються розбіжності в оцінці якості пшениці та методах її класифікації, зокрема в Україні та Канаді. В Україні пшениця класифікується залежно від якісних показників, тоді як канадська система базується на ботанічних характеристиках і поділяє зерно за класами відповідно до якості. Описано канадські класи пшениці, типи борошна, а також механізми контролю якості, що використовуються Канадською зерновою комісією, для забезпечення високої якості експорту.
Keywords: класифікація пшениці; типізація зерна; технологічний потенціал; конкурентоспроможність; якість зерна; канадська система; українська система; борошно; зерновий ринок; експорт пшениці; контроль якості