(untitled) (Збірник наукових праць «Прогресивні техніка та технології харчових виробництв, ресторанного господарства та торгівлі», 2025)
Розглянуті питання удосконалення схем компоновки приводів робочого органу насіннєочисних машина саме схеми компоновки двохвальних дебалансних віброзбуджувачів спрямованої дії збуджувальної сили з електродвигуном розміщеним в системі коливальної частини сепаратора. Показано що запропоновані схеми регулювання кута спрямованості коливань робочого органу сепараторів на даний час недосконалі і в більшості сепараторів конструктивно складні. В роботі запропоновано дві схеми компоновки приводу робочого органу насіннєочисних машин з розміщенням електродвигуна на торцевій або боковій стінці віброзбуджувача в залежності від компоновки самого робочого органу насіннєочисної машини. Для обох варіантів компоновки запропоновані залежності за допомогою яких розраховуються схема та форма компоновки салазок привода що дозволяють спростити процедуру регулювання кота спрямованості коливань робочого органу насіннєочисних машин.