АНАЛІЗ ЗАХВОРЮВАНОСТІ НА ХАРЧОВИЙ БОТУЛІЗМ В УКРАЇНІ ТА В ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ (Збірник наукових праць «Прогресивні техніка та технології харчових виробництв, ресторанного господарства та торгівлі», 2026)
Здійснено аналіз захворюваності на харчовий ботулізм. Виявлено зв’язок між виникненням отруєнь та вживанням неякісної їжі. Харчовим фактором  стало вживання прісноводної риби (16 випадків – 37,2%) та м’ясних консервів домашнього приготування (15 випадків – 34,9). Інші випадки захворювання на ботулізм були пов’язані з вживанням інших кулінарних виробів.
Keywords: ботулізм; отруєння; токсин; консерви; гриби; риба; м’ясо